De små knixarna i Nyfors.

 

Våren är försenad i år.

Detta innebär att inget går som planerat, och jag känner mig smått villrådig. Kursen med Brutus Östling som skulle bestå av ugglor och lommar blev inställd. Planer kastas om och det är allmänt kaos i kalendern.

Hursomhelst, idag ville jag ta mig till Nyfors för att se om stjärtmesarna jag sett där under vintern fortfarande var kvar. Många fåglar kunde höras när jag gick ner mot forsen, flera av dem kände jag inte igen. Jag borde bli bättre på läten.

Några stjärtmesar syntes i alla fall inte till, och det blev istället strömstaren som blev föremål för mitt fotograferande. Det är en svårplåtad fågel, men inte för att den inte sitter still (som kan vara problemet med de flesta fåglar). Den håller sig ofta på plats, men jag har dock extremt svårt för exponeringen. Forsen är mörk, och hur mycket jag än tycker att jag underexponerar blir haklappen utfrätt. Liten är han också,  alltid mycket mindre än man minns. Många av bilderna blev för brusiga, för oskarpa eller för överexponerade. Knepigt värre, men till nästa vinter har jag lärt mig några läxor:

1. Låt inte fågeln smälta ihop med bakgrunden.

2. Enbensstativ räcker inte. Särskilt inte om man vill ha med vattnets rörelse.

3. Underexponera kraftigt! Särskilt om solen lyser på fågeln.

 

Här är resultatet från dagens expedition.

 

stromstare-2025

stromstare-2395

stromstare-2323

stromstare-2248

There are no comments