Mårdäventyr i de skotska högländerna.

blogg-0814

Skottland är ett land jag alltid velat besöka och i år blev det äntligen av. Första delen av resan åkte jag och min sambo från Edinburgh och upp till Glencoe via Callander. Det blev mycket bergsvandrande i det soliga och varma vädret och det var riktigt härligt, om än oväntat varmt! Kameran följde såklart med på vandringarna (det var svårt att lämna den hemma!), och det blev några snapshots här och var.

 

bracklinn-3196

Lochan-3323

Lost_valley-3338

Ballachulish-3365

scotland_fog-3389

 

Efter sex dagar var det dags för min sambo att bege sig hemåt och för mig att fortsätta norrut. Vid färjeläget i Corran skulle jag bli upphämtad av Danny Green för tre dagars workshop med fokus på mård! Mård är en vanlig art i Sverige, men det är ett nattaktivt djur som man sällan får chans att fota eller ens se. Här i en dal på skotska höglandet ses de ofta under dygnets första och sista ljusa timmar och de är relativt orädda för människor. En fantastisk chans att få bild på detta vackra djur, som jag velat fota sedan jag sett Jörgen Petterssons fina bilder från Bergslagen. Jag visste inte vad jag hade att förvänta mig, men jag hoppades i alla fall att få se en skymt av den. Mina förväntningar överträffades ganska rejält!

Vi bodde i en liten stuga nere i dalen, mitt ute i ingenstans. En mårdhona hade nyligen visat sig med sina två ungar i trädgården, och även en hane besökte området regelbundet. Vi använde lite godbitar som lockbete och visst dök de upp redan första kvällen! Honan och en av ungarna vågade sig fram. Vi satt i gömslen och slogs med highland midges (en variant av knott som bits envist) när den första dök upp. Då tänkte man inte så mycket på midges längre.

Det var svårt att fånga dessa snabba djur i det oftast skumma ljuset, men de visade sig ungefär fyra gånger om dagen så man fick gott om chanser. Någon gång dök de upp mitt på dagen, och då störtade vi alla ut i regnet för att positionera oss i gömslena. En av kvällarna efter middagen så dök honan upp med sina ungar utanför köksfönstret. De hoppade, klättrade och lekte helt obekymrat. Det var alldeles för mörkt för att fota så vi stod alla och njöt av uppvisningen genom fönstret. Det var nog den finaste stunden på hela workshopen.

 

pine_marten

blogg-0274

blogg-0303

blogg-0650

blogg-0897

 

Det var bra dagar, trots att vi inte fick något spännande ljus (det var mest mulet och regnigt som sig bör i Skottland). Vi fick god mat, drack mängder med te och hade intressanta diskussioner (även om jag inte hade så mycket att säga i fotbollsdiskussionerna). Och vi kom hem med en hel del bra bilder! Jag hade velat få till ännu mer variation, men det är inte lätt på tre dagar. Jag fick vid ett tillfälle se en av dem uppe på en tallgren i motljus som kunde blivit en fin silhuettbild, men kameran var inte redo så jag missade den chansen. Hursomhelst, riktigt lyckat var det och jag blev riktigt förtjust i dessa charmiga varelser! Jag ser fram emot att en dag kunna fotografera dem i en svensk skog.

 

blogg-0874

blogg-0660

 

 

 

There are no comments