En vecka i hökugglornas marker.

I början av juni åkte jag till Jämtland för att spendera sex dagar i fjällnära natur för att fota fåglar och med lite tur också björn. Det var Inside Nature som arrangerade äventyret tillsammans med den nästintill legendariska naturfilmaren Bo Kristiansson. Det blev fina dagar, även om vädret inte alltid ville samarbeta. Bosse hade hittat nyutflugna hökuggleungar i närheten av vårt basecamp, och vi besökte dem nästan dagligen. Det var verkligen roligt att få så mycket tid hos dem, jag tycker verkligen om att lära känna en art ordentligt. De vande sig alltmer vid vår närvaro och det var härligt att få iaktta deras beteende. Mot slutet fick vi en fin chans att fota en bytesöverlämning till ungarna på nära håll, men vädret var inte optimalt med stark sol utan ett moln på himlen. Det blev ingen kanonbild, men det var ett riktigt minnesvärt ögonblick (bilden kommer lite längre ner i inlägget)!

 

hawk_owl-8116

hawk_owl-8157

hawk_owl-8173

hawk_owl-8428

hawk_owl-8496

 

En annan höjdpunkt var dubbelbeckasinspelet; själva anledningen till att jag ville med på resan. Vi lade två kvällar på att ligga uppe på fjället och titta på detta härliga skådespel. Den andra kvällen var det mörkt och molnigt, men precis innan solen skulle gå ner bröt den igenom och vi fick en knallrosa himmel som gav ett väldigt varmt ljus. Det var härligt att ligga där, det blev ganska fort för mörkt för att fota igen så då kunde man bara ligga där och njuta. Det var full aktivitet med 15-20 hanar som spelade, hoppade och slogs!

 

great_snipe-8306

great_snipe-8719

great_snipe-8870

 

En annan aktivitet vi hittade på var att ta en dag på fjället i jakt på ringtrast, blåhake och ripa. Det var en riktigt varmt dag, och solen stekte ordentligt. Någon fotolycka blev det dock inte, fåglarna höll sig på avstånd och i det hårda ljuset var det svårt att ta miljöbilder. Men det var riktigt mysigt och efter en grillsession så somnade vi alla mätta och belåtna i solen. På vägen hem stannade vi hemma hos Bosse för att få titta på hans verkstad. Det var verkligen häftigt att se, han hade mycket gamla grejer kvar som ett analogt klippbord och en gammal ljudinspelningsmaskin som var enorm och vägde upp mot ett ton (eller om det inte var mer)! Han visade också några av sina böcker och pratade lite om dem. Vid ett senare tillfälle hann vi också med en föreläsning där vi fick titta på lite av hans filmer och prata bildtänk i Vålådalens fina naturum. Mycket inspirerande, jag suger åt mig alla tips och all kunskap jag kan. Något han underströk är värdet av dramaturgi. Det behöver inte alltid vara perfekt ljus och skärpa, om bilden berättar något. Denna lärdom gör att jag här vågar visa två av mina hökugglebilder som är tagna mitt på dagen i solljus. Annars hade de nog fått ligga på datorn och glömts bort i all evighet.

 

hawk_owl-9324

hawk_owl-9408

 

Vi tog även en tur till lite forsar och vattenfall för att fota landskap. Jag fick inte riktigt till något bra, det var riktigt svårt. Vid sista stoppet, som var en riktigt härlig skogsbäck som rann genom ett lysande grön landskap, fann vi vattenfallet som Bosse och Tore Hagman fotat för många år sedan. Riktigt vackert med urskogen, den mjuka mossan och texturen på skifferstenen! Där fick jag i alla fall en bild, även om jag inte är helt nöjd med den.

 

blogg-3059

 

En av de sista kvällarna körde vi en bra bit för att Bosse fått tips om en lappugglehäckning. Ungarna var för små för att lämna boet, men vi skulle garanterat få se en vuxen uggla. Efter några timmars väntan visade den sig, och det var häftigt att se en sådan stor uggla på så nära håll. Vi fick några chanser medan den flög in och ut ur boet, men jag lyckades alltid placera mig fel så jag fick ingen vidare bild på den. Frustrerande! Drömmen hade varit att få en bild på den medan den jagade, för hygget där den höll till var det vackraste hygget jag sett. På en av björkarna vid boet växte massor med lunglav, vilket var häftigt att se. Lunglav är en signalart som tyder på väldigt fina naturvärden.

 

great_gray-9209

little_great_gray_owl-3074

 

great_gray-9276

 

Den sista heldagen åkte vi till Ånnsjön för att förhoppningsvis få se brushanespel och smalnäbbad simsnäppa. Ingen av dem ville visa sig (även om man kunde skymta en brushane som en prick i kikaren), men jag njöt ändå i stora drag av doften av myren, de spelande storspovarna och den härliga utsikten.

Det hade varit ett fint äventyr, med mycket nya intryck att ta in. Någon lycka med björnarna blev det dock inte. Vi spenderade två nätter i gömsle, och visst sågs en björn vid skogsbrynet från det andra gömslet vid ett tillfälle. Men den ville inte riktigt komma fram, så den var utanför vår synvinkel. Så är det ju med vilda djur, det finns inga garantier. Jag är ändå väldigt nöjd med de arter vi fick uppleva, det var riktigt härliga dagar!

Stort tack till Magnus Fredriksson på Inside Nature och till Bosse Kristiansson, samt till mina medresenärerer Alf och Öystein!

 

hawk_owl-9166

redstart-9124

hawk_owl-8552

 

 

There are no comments